De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,4 procent hoger op 317,35 punten. De MidKap-index won 0,9 procent tot 493,75 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 1,1 en 2,1 procent.

De beurzen verwerkten donderdag een stroom aan kwartaalresultaten van toonaangevende bedrijven, die een gemengd beeld lieten zien. In Amsterdam kwamen zwaargewichten Shell en Unilever met de resultaten naar buiten.

Unilever

Beleggers waren tevreden over de cijfers van Unilever en beloonden het aandeel met een koerswinst van 5,9 procent. Het levensmiddelenconcern heeft in het eerste halfjaar de verkoop van persoonlijkeverzorgingsproducten flink zien stijgen. Het bedrijf handhaafde tevens zijn verwachting.

Ook de resultaten van Reed Elsevier vielen in goede aarde. Het aandeel klom 3,6 procent en was daarmee na Unilever de sterkste stijger in de AEX. Het uitgeefconcern heeft de winst en omzet in de eerste helft van het jaar zien groeien en verwacht dat die trend in de rest van het jaar doorzet. Ook houdt Reed Elsevier vast aan de groeiverwachting voor 2012.

Shell

Grootste daler onder de hoofdfondsen was Shell met een min van 3,2 procent. Het olieconcern zag de nettowinst in het tweede kwartaal ruimschoots halveren tot ruim 4 miljard dollar als gevolg van een lagere olieprijs. Uitzender Randstad, die eveneens de resultaten naar buiten bracht, klom 1,2 procent en herstelde daarmee van een eerder koersverlies.

In Frankfurt zakte Siemens 2,3 procent. Het Duitse technologieconcern ondervindt steeds meer tegenwind van de economische crisis. Ook twijfelt het bedrijf of de winstverwachting voor dit jaar kan worden gehandhaafd.

Draghi

BASF klom 1 procent. Het Duitse chemieconcern wist in het tweede kwartaal meer winst te halen dankzij zijn olie- en gasdivisie. BASF handhaafde de verwachtingen voor 2012, maar waarschuwde wel voor toenemende risico's waaronder een afkoeling van de Chinese economie.

De euro zat in de lift na de woorden van ECB-president Mario Draghi. De eenheidsmunt klom tot 1,2225 dollar waard, tegen 1,2130 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 89,65 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,7 procent duurder op 105,13 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl